Sylvia, Marica, Fedora: Nők az operettekben (1. rész)

Rövid ismeretterjesztő sorozatunk Kálmán Imre három híres hősnőjét és a bőrükbe bújt színésznők megítélését, a bemutatók sikerét és a korabeli magyar sajtó kritikai, néhol bulváros, néhol pedig ma már humorosnak ítélt visszajelzéseit ismereteti meg. Az első rész a művész talán legismertebb operettjéről szól: a Csárdáskirálynőről.

A Csárdáskirálynő első bemutatója Bécsben zajlott, 1915-ben, az első világháború második évében. A színházak újranyitottak, és a színházlátogatási kedv is visszatért. 1915-ben a gorlicei győzelem kapcsán pozitív volt a közhangulat és az ekkor bemutatott Csárdáskirálynő (ami témában jól illeszkedett az eseményekhez) óriási sikert aratott. A Johann Strauss Theaterben a nézőtérre fából készült kapukon lehetett bejutni, melyek a fronton lévő épületekre emlékeztettek, a jegyszedők katonai egyenruhában kísérték helyükre a nézőket.

A magyar bemutatóra 1916. november 3-án került a Király Színházban. A Pesti Hírlapban már 1916. október 24-én arról írtak, hogy a Csárdáskirálynőnek a bécsi sikere miatt jelentős híre volt Budapesten, annyira, hogy a bemutatóra készülő Király Színház jegypénztára már nem tudta fogadni az előjegyzéseket, ezért megkezdték a jegyek árusítását. A bemutatón a felvonások közötti közzenét a zeneszerző, Kálmán Imre vezényelte.

Sokakat foglalkoztatott a kérdés, hogy melyik színészek játszák majd a főbb szerepeket. A Király Színháznak sikerült a főszerepre az operától szerződtetni Kosáry Emmit. A budapesti Orfeum ünnepelt sanzonettje, gyönyörű és szenvedélyes volt, mindenkit levett a lábáról.

Az operettről és Kosáry Emmi színésznőről a korabeli sajtóból válogatott további érdekességeket hallhatnak az alábbi ismeretterjesztő videónkban.

Az információk és képek forrásai a videó végén olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmanimreemlekhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1415693562

Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre siófoki szülőházában nyílt emlékkiállításunkat egész évben megtekinthetik kedves látogatóink!

Címkék

Friss topikok

süti beállítások módosítása