Sylvia, Marica, Fedora: Nők az operettekben (2. rész)

Rövid ismeretterjesztő sorozatunk Kálmán Imre három híres hősnőjét és a bőrükbe bújt színésznők megítélését, a bemutatók sikerét és a korabeli magyar sajtó kritikai, néhol bulváros, néhol pedig ma már humorosnak ítélt visszajelzéseit ismereteti meg. A második rész a művész egyik legjellegzetesebben magyar operettjéről szól: a Marica grófnőről.

A Marica grófnő ősbemutatója 1924. február 28-án volt a Theater an der Wienben, fél évvel később, október 18-án pedig bemutatták a Király Színházban is. A Marica grófnő magyar bemutatója, mint a korábbi előadások Európa-szerte, hatalmas sikernek ígérkezett. Az előkészületeket nagyon komolyan vették a színházban, a bemutató előtt két nappal például már nem tartottak előadást sem. Ilyen a Csárdáskirálynő bemutatója alkalmával sem történt.

Érdekes események zajlottak le a főpróbán. A színház nem számozott jegyeket küldött szét, hanem meghívókat, így sokkal többen jöttek, mint ahány hely volt a nézőtéren. Az első sorokat a sajtó munkatársainak foglalták le, azonban mire az újságírók megérkeztek, ezek a helyek már foglaltak voltak.

A Marica grófnő főszerepét a Király Színház társulatának egy másik primadonnája, Lábass Juci kapta. Az újságok a színésznő hódító szépségét, kellemes hangját, remek énektudását és nagy sikert hozó játékát emelte ki.

Az operettről és Lábass Juci színésznőről a korabeli sajtóból válogatott további érdekességeket hallhatnak az alábbi ismeretterjesztő videónkban.

Az információk és képek forrásai a videó végén olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmanimreemlekhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3815697268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre siófoki szülőházában nyílt emlékkiállításunkat egész évben megtekinthetik kedves látogatóink!

Címkék

Friss topikok

süti beállítások módosítása