Sylvia, Marica, Fedora: Nők az operettekben (3. rész)

Rövid ismeretterjesztő sorozatunk Kálmán Imre három híres hősnőjét és a bőrükbe bújt színésznők megítélését, a bemutatók sikerét és a korabeli magyar sajtó kritikai, néhol bulváros, néhol pedig ma már humorosnak ítélt visszajelzéseit ismereteti meg. Az utolsó rész a művész egy újabb, hatalmas sikereket hozó operettjéről szól: a Cirkuszhercegnőről.

A Cirkuszhercegnő ősbemutató a Theater an der Wienben volt 1926. március 26-án, a magyarországi bemutatót 1926. szeptember 24-én a Király Színház tartotta. A szövegkönyv a húszas években színrekerült jobbfajta bohózatok színvonalán állt, hangulata keresetten szentimentális. 1926-ban a megszokott stílusban játszották, statikus pózokkal, marionettszerű mozgással, jó hangokkal, ízléssel, jó humorral.

A hazai Kálmán-bemutatókat mindig nagy várakozás előzte meg, a Magyarország című lap 1926. szeptember 19-én egyenesen a színházi évad legnagyobb eseményének nevezte a Cirkuszhercegnő bemutatóját.A budapesti bemutató hatalmas sikere nem is maradt el.

Marica grófnő szerepe után Fedora Palinska szerepét is Lábass Juci játszotta. Az új szerep kapcsán a legtöbb újság dicsérte a színésznőt. Kiváló alakítását és szépségét, valamint remek énekhangját emelték ki.

A budapestieknek is kijutott az érdekes és látványos eseményekből. A Pesti Hírlap 1926. szeptember 26-án a budapesti bemutatót követően ezt írta: „A tegnapi eseményekhez tartozik az is, hogy reggel tíz óra tájban óriási csődület támadt az Erzsébet-kőrúton; az emberek egy hatalmas társzekeret bámultak, amely zsúfolásig tele volt virággal. A legszebb virágokkal, a legelegánsabb, virágkosarakkal. Azt hitték az utcai járókelők: valami reklám. Pedig csak a premier virágos bokrétáit vitte a szekér, a primadonnák illatos prezentjeit.”

Az operettről és Lábass Juci színésznőről a korabeli sajtóból válogatott további érdekességeket hallhatnak az alábbi ismeretterjesztő videónkban.

Az információk és képek forrásai a videó végén olvashatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmanimreemlekhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4115697662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre siófoki szülőházában nyílt emlékkiállításunkat egész évben megtekinthetik kedves látogatóink!

Címkék

Friss topikok

süti beállítások módosítása