Az Emlékház dolgozói fakanalat és sodrófát ragadva elkészítik Kálmán Imre kedvenc ételét: a káposztás kockát, miközben a zeneszerző konyhájáról és magánéletéről is mesélnek. Javasoljuk a gyermekek bevonását is eme egyszerű étel elkészítésébe. Sok sikert kívánunk a főzéshez, és jó étvágyat az elkészült ebédhez!
A recept
Hozzávalók 3 személyre:
A káposztához:
- egy kisebb fej káposzta negyede
- 3-4 ek. olaj
- só és bors ízlés szerint
A tésztához:
- fél kg liszt
- 2 db tojás
- 1 tk. só
- annyi víz, amennyivel jól gyúrható tésztát kapunk
Elkészítés:
A káposztát megmossuk, négy részre daraboljuk. Negyedét a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük. A lábosba étolajat öntönk, beletesszük a lereszelt káposztát, megsózzuk, és feltesszük a tűzhelyre dinsztelni. Ha megsült a káposzta, megborsozzuk, levesszük a tűzről, és félre rakjuk, amíg elkészítjük a tésztát.
Tipp: Sülés közben öntsünk még hozzá olajat, mert könnyen leéghet.
A tésztához felteszünk vizet forralni egy lábosban. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a 2 tojást és a sót, és apránként adagolva hozzáöntjük a vizet, miközben összegyúrjuk. Ha a tészta összeállt, akkor több részre daraboljuk, és a darabokat egyesével tésztanyújtó géppel (ennek hiányában sodrófával) kinyújtjuk.
Tipp: Ízlés szerint vékonyabbra vagy vastagabbra is nyújtható. Érdemes sűrűn lisztezni a tésztát, hogy ne ragadjon bele a gépbe.
A kinyújtott lapokat meglisztezzük, egymásra fektetjük, majd csíkokra, ezeket pedig kockákra vágjuk. Lobogó vízben 3-4 perc alatt készre főzzük. A megfőtt tésztát leszűrjük, és a káposztához keverjük.
Tipp: A főzővízbe tehetünk egy kevés sót, hogy ízletesebb legyen a tészta.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.