A piactértől a világhírig - az Operettkirály lábnyomában Siófokon

0k.jpg

Igen meleg az idő már délelőtt 10 órakor is. A Tourinform iroda előtt várakozunk néhányan már indulás előtt tíz perccel. Szinte minden korosztály képviselteti magát, sőt, az aktuálisan itt nyaralók mellett néhány helyi lakos is eljött a város Fő terén lévő találkozási ponthoz, hogy részt vegyen a Kálmán Imre Emlékház és a Tourinform iroda közös szervezésű tematikus városnéző sétáján, amely a siófoki születésű Kálmán Imre kultuszát eleveníti fel.

Siófok egyik legjellegzetesebb épülete, mondhatni szimbóluma a víztorony, amelynek tövéből a kis csapat lesétál a tér sarkába. A környező épületek árnyékában Széles Ágota, a Kálmán Imre Emlékház segédmuzeológusa a zeneszerző Siófokon töltött gyermekkorát eleveníti fel mégpedig egy anekdota segítségével, aminek helyszíne pontosan az a tér volt, amelyet most Fő térnek hívnak, csak akkoriban piactérként szolgált. A gyermek Imre itt alkotta első „szimfóniáját”, amint dobolva végigvonult a piacon kóborló állatok között, azok pedig hangos ugatással, röfögéssel, kotkodácsolással tértek ki útjából.

A város könyvtára mellett elhaladva néhány lépés után odaérünk a Kálmán Imre Kulturális Központ elé, ahol a művész Meszes Tóth Gyula szobrász alkotta büsztje is látható. Az épület színháztermében gyakori előadók a környékbeli társulatok, de többször előfordul, hogy a budapesti Operettszínház művészei adnak elő Kálmán-muzsikát. Miközben Ági az operettkirály zeneakadémiai éveiről és Bartók Bélával való kapcsolatáról mesél, körbe ad néhány fényképet a korabeli piactérről, a víztorony építéséről és a Kulturális Központ korai éveiről.

A Fő utcai római katolikus templom előtt elhaladva lassan odaérünk a vasútállomás előtti Millennium parkba. A bokrok közül már kitűnik a zenepavilon szürke csúcsa. Közelebb menve, a fák hűs árnyékában állunk meg, hogy Ági azokról az operettekről mesélhessen, amelyek Kálmán Imre nevét hallván biztosan elsőként jutnak eszünkbe. A korabeli sajtó böngészése megannyi érdekességet fed fel, innen tudjuk például, hogy a Csárdáskirálynő magyar bemutatójának másnapján több párkereső hirdetés is megjelent az újságokban a színházi előadás kapcsán. A Marica grófnő szövegkönyvéről megtudhattuk, hogy az operett egyik legismertebb dala, a „Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket” eredeti német változatában nem is a pesti, hanem a bécsi nők gyönyörű szeméről szól. A történetek után felsétálunk a pavilonban üldögélő, szülővárosában gyönyörködő Kálmán Imre szobrához, amit nem mellesleg az a szintén siófoki születésű Varga Imre alkotott, akiről másik tematikus sétánk szól. Végül Kálmán Imre feje fölött a hangszórókból felcsendül a „Hajmási Péter, Hajmási Pál”, mi pedig tovább sétálunk a parkon át egészen az Emlékházig.

A szülőház előtti sétányon Ági elmeséli Imre és családjának történetét a II. világháború kitörésétől egészen a zeneszerző haláláig, 1953-ig. Feleségéhez, Verához rengeteg kedves és néhány megosztó történet is kapcsolódik, erre jó forrás saját visszaemlékezése férjére és közös életükre: az Emlékszel még… Kálmán Imre élete című könyve, mely magyarul is olvasható. A séta végén tapssal köszönjük meg Áginak a vezetést, az érdeklődőket pedig az Emlékházba invitáljuk, hiszen itt tekinthető meg a Kálmán Imre korát idéző termekben a művész életéhez és munkásságához kapcsolódó tárgyi anyag.

„Ez egy hiánypótló kezdeményezés a város turizmusa szempontjából, amivel egyszerre kínálunk tartalmas kikapcsolódást a Siófokon nyaralóknak és helyieknek egyaránt, miközben olyan történetekkel és érdekességekkel ismertetjük meg őket, amelyek az operettrajongók számára is kínálnak újdonságokat” – mondja Ági, a séta vezetője. „Izgalommal várjuk a jövő heti sétát is, reméljük, hogy sokan kíváncsiak a szintén városunkban született szobrászművész, Varga Imre életére és munkásságára.”

Az Operettkirály című sétánkat két hét múlva, augusztus 11-én, kedden 10 órakor ismételjük meg.

Jövő kedden, augusztus 4-én 10 órakor szintén a Tourinform iroda előtt kezdjük Bronz és krómacél – Varga Imre szobrainak nyomában című tematikus sétánkat. Jelentkezni a Tourinform iroda elérhetőségein tudnak. Bővebb információért, kérjük, kövessék Facebook-oldalunkat: https://www.facebook.com/Kalman.Imre.Emlekhaz/

Ecsedy-Baumann Brigitta 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmanimreemlekhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9616081154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre siófoki szülőházában nyílt emlékkiállításunkat egész évben megtekinthetik kedves látogatóink!

Címkék

Friss topikok

süti beállítások módosítása