Fémbe öntött sorsok - Varga Imre szobrainak nyomában Siófokon

7.jpg

Második alkalommal indított tematikus sétát a Kálmán Imre Emlékház és a Tourinform iroda. A július 28-án megszervezett, Kálmán Imre kultuszát központba állító séta után tegnap, augusztus 4-én újabb sétára invitáltuk az ide látogatókat és a helyieket egyaránt. Ezúttal azt a Varga Imrét ismerhettük meg, aki szintén Siófok szülötteként tette büszkévé városát, alkotásai ugyanis a világ számos helyein megtalálhatóak, művészete értékes és elismert.

Hűvösebb, borongósabb idő várja a Fő térre érkezőket. Ági, a Kálmán Imre Emlékház segédmuzeológusa már háromnegyed tízkor a Tourinform iroda előtt áll, körülötte többen gyülekeznek: a sétára érkeztek. Néhányan már a séta előtt Varga Imréről kérdeznek Ágitól, nem ismeretlen számukra a bronz és krómacél nagymestere. Tíz óra két perckor pedig már Széchenyi István szobra alól hallgatjuk a szobrászművész kalandos életét.

Varga Imre 1923-ban született Siófokon. Középiskolai tanulmányai miatt hagyta el városát, tanult a Műegyetemen, elvégezte a katonai akadémiát. A második világháborúban repülős tisztként szolgált, majd amerikai hadifogságból tért haza Magyarországra. 1950-ben Budapesten felvették a Képzőművészeti Főiskolára, 1967-ben pedig létrejött első egyéni kiállítása. Elismerései között szerepel a Munkácsy- és Kossuth-díj, francia, olasz és magyar érdemrendek kitüntetései, a Prima Primissima díj és a Nemzet Művésze cím is. 1985 óta pedig városunk első díszpolgára.

4.jpg

Siófok központja már-már egy valóságos Varga Imre-kiállításnak ad otthont. Szobrai közül 19 áll a városban, abból 10 a Fő téren és környékén. Gróf Széchenyi István szobra nyitja az állandóan megtekinthető, szabadtéri tárlatot. A Balatoni Gőzhajózási Társaság (ma Balatoni Hajózási Zrt.) alapítója a Kisfaludy gőzös stilizált alakjának kormányánál áll, körülötte pedig változatos formában szökellő vízsugarak szimbolizálják a magyar tengert. Sétáló csapatunk körbejárja az alkotást, néhányan fényképeket készítenek, majd tovább indulunk a fák és bokrok között elterülő, fémbe öntött Baudelaire-idézet felé.

A La Charogne szinte alig látszik ki a park növényzete közül. A séta résztvevői a fekvő hölgy szoknyájának alsó szegélyénél állva hallgatják, ahogy Ági az alkotót inspiráló Baudelaire-versről beszél, néhányan észre is veszik a női alak vállán igencsak részletesen kidolgozott króm csipkekendőt. Innen tovább sétálva elhaladunk Czóbel Béla festőművész bronzszobra előtt, majd a Várakozók (ahogy a helyiek hívják: esernyősök) csoportja előtt állunk meg. Egy párizsi látogatása ihlette meg az alkotót, ezzel állít emléket az emberi megbántottságnak, a rossz sorsa jutó asszonyoknak. Ági egy Varga Imre által elmondott történetet is felolvas, melyben a művész a prostituáltak utcájának szívszorító látványáról mesél.

Egyenesen tovább haladva a második világháború komor hangulatát megragadó Mementó a II. Magyar Hadseregért szoborcsoportot vesszük körül. Varga Imre személyes tapasztalatát öntötte a megcsonkított alakokba, repülős tisztként a fronton szerzett emlékei, csalódásai  láb, kar és fej nélküli katonákként állnak a tér szegélyén.

A három alak mellett ülő Professzor szobrát azonban már kellemesebb hangulat lengi körül. Az alkotó saját bevallása, miszerint a debreceni tudós tanár, Hatvani István „idegesen, ingerülten dobol az ujjaival egy könyv és a gyertyatartó között, hogy vizsgázó diáknak érezzék magukat a szemlélők előtte”, nevetésre készteti a közönséget. Itt veszem észre, hogy a kezdeti öt fős csapatunk már kilenc főre duzzadt, néhányan út közben csatlakoztak a sétához.

A szökőkúttal összekapcsolt monumentális szobor, a Vénusz születése hasonló jókedvű választ vált ki a sétálókból, hiszen ennek a szobornak a humoros kulisszatitkait is felolvassa Ági. Megtudjuk, hogy ezt a szobrot a siófokiak rendelésére készítette Varga Imre, de ennek első változata Budapesten lett elhelyezve. A háttértörténet részletei is kiderülnek, az alkotó visszaemlékezése mindenkit megmosolyogtat. Ilyen hangulatban nézzük meg a tér utolsó szobrát, amely II. Rákóczi Ferenc alakját mintázza meg, aki 1705-ben a város mai címerének alapjául szolgáló pecsétet adományozta Siófoknak.

Lassú sétával ballagunk vissza az indulási pont felé, hogy a víztorony mellett elhaladva beforduljunk a Millennium park Fő tér felőli sétányára. Jó hangulatú beszélgetés alakul ki a kisebb csoportok között, többen kérdeznek is Ágitól. Két alkotás maradt még hátra, mindkettő népszerű látványosság az itt üdülők körében.

A Mártírok szoborcsoportja az 1919-ben kivégzett kaposvári direktórium tagjainak állít emléket. Eredetileg hét alak állt Kaposváron, de a rendszerváltás után a szoborcsoport raktárba került. 1993-ra azonban három alak eltűnt, így Siófokon már csak a meglévőket állították fel újra. Ennél az alkotásnál sem maradhatnak el a létrejöttét övező titkok: az alakok valójában siófoki polgárokat ábrázolnak, Varga Imre ismerőseit, családtagjait, ugyanis a kaposvári direktórium tagjairól nem marad fenn részletes fénykép.

8.jpg

Sétánk utolsó helyszíne nem is lehetne más, mint a zenepavilonban pihenő Kálmán Imre króm- és bronzszobra. A zenepavilon elkerülhetetlen látványosság azoknak, akik vonattal érkeznek városunkba, hiszen már a vasútállomásról is látni, időnként pedig hallani is lehet, ahogy felcsendül egy-egy Kálmán-muzsika a pavilon hangszóróiból. Ez a szobor köti össze az Emlékház két tematikus sétáját: „a két Imre” a faépítmény árnyékában egybefonódik. Ági itt fejezi be a sétát.

Egy ilyesféle program azonban sosem ér véget egy köszönő tapssal, mindig akadnak olyanok, akik még többet szeretnének hallani, vagy kifejezik lelkesedésüket néhány olyan, esetleg személyes információval, ami mind-mind hozzátesz egy város, egy tér vagy egy alkotás történetéhez, legendájához. „Érdekel a város, a történelme, a szobrok. Általában csak úgy elmegyek mellettük, de jó lenne tudni, hogy valójában miket látunk” – mondja Khiesz Alexandra, aki néhány éve lakik Siófokon, és mindkét sétán részt vett. „Nagyon jól felépítettek voltak, és nagyon sok újdonságot megtudtam a városról.”

9.jpg

Az Operettkirály című sétánkat jövő kedden, augusztus 11-én 10 órakor ismételjük meg, Varga Imréről szóló sétánkat pedig két hét múlva, augusztus 18-án, kedden szintén 10 órakor. Jelentkezni a Tourinform iroda elérhetőségein tudnak. Bővebb információért és további hírekért, programokért, kérjük, kövessék Facebook-oldalunkat: https://www.facebook.com/Kalman.Imre.Emlekhaz/

Ecsedy-Baumann Brigitta

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmanimreemlekhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr9116105316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre siófoki szülőházában nyílt emlékkiállításunkat egész évben megtekinthetik kedves látogatóink!

Címkék

Friss topikok

süti beállítások módosítása