Muzsinszki Nagy Endre – Balaton és Jeruzsálem

5-min.jpg

„Nagy mesterségbeli tudás, ugyanakkor valami meseszerű naiv egyszerűség jellemző munkáira. Olyanok, mint egy szakrális népdal… vagy egy falusi templom hangulata gyermekkoromban” - ezt mondja Szapudi András újságíró Muzsinszki Nagy Endre munkásságáról. A szeptember 18-án nyílt új időszaki kiállításunk első termében a művész több festménye és egy személyes levelezése is megtekinthető.

A Siófok ékkövei I. című kiállítás három olyan alkotóművészt mutat be, akik mindannyian Siófok díszpolgárai, és valamilyen formában szorosan kapcsolódnak városunkhoz és a Balatonhoz. Muzsinszki Nagy Endre festőművész több évtizedet töltött a településen, és itt festette számos híres alkotását is.

5_2.jpgMuzsinszki Nagy Endre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében levő Felsőzsolcán született 1886. február 25-én. Tizenhat éves korában a budapesti Iparművészeti Iskola díszítőfestészet osztályában tanult, 1907-ben fejezte be a főiskolát. Ezután Nagybányán, a művészeti szabadiskolában tanult, itt Thorma János tanítványa lett. 1911-ben vette feleségül Osváth Júlia Fatimét.

Az első világháború idején frontszolgálatra hívták. Galíciában, Szerbiában, Dél-Tirolban örökíti meg vázlatokban, grafikákban benyomásait. A szenvedő ember iránt érzett részvéte, és az általa legfőbbnek tartott jóság szolgálatába állította művészetét.

Legnagyobb sikerét 1929-ben könyvelhette el, amikor egy nemzetközi pályázaton megbízást nyert a jeruzsálemi Dormitio-bazilika (Szűz Mária elszenderülése) altemplomában a Magyarok Nagyasszonya oltár 18 m2 területű templomi mozaikjának elkészítésére. Jeruzsálemi útja nem maradt nyomok nélkül. Első alkalommal súlyosan megbetegedett, és kórházba került. A Szentföld helyszínének légköre és a gyógykezelése alatt olvasott Biblia együttes hatása alapján dönti el, hogy megfesti Jézus életét bemutató sorozatát.

3-min.jpg

1939-ben Siófokon telepedett le, és egy ecetgyár tulajdonosa lett. Letelepedésével a Balaton vált fő ihletőjévé. Balatoni képeit jórészt eladásra készítette, ebből élt feleségével. Gyermekük nem született. 1945 után ecetgyárát államosították, és a bibliai témájú alkotásai miatt is nagy csend alakult ki körülötte.

Siófokon kezdte el és fejezte be a már Jeruzsálemben 10x10 cm-es kartonokra felvázolt bibliai jelenetek festését. Az Én vagyok a világ világossága sorozat összesen 243 darab képből áll, a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben talált otthonra.

Utolsó éveiben keresztfiánál, Balázs Endre katolikus plébánosnál élt Nagyberényben egészen 1975. január 9-én bekövetkezett haláláig. Végakarata alapján Siófokon temették el felesége mellé. 23 évvel halála után, 1998-ban megkapta a Siófok Város Díszpolgára címet.

Az időszaki kiállítás első termében többek közt a festő Balaton-témájú képei láthatóak, melyeket Siófokra költözése után festett. Feleségéről, Osváth Júlia Fatiméről készült portréja mellett megtekinthető egy ismeretlen festő munkája is, mely Muzsinszki Nagy Endrét ábrázolja. A teremben lévő vitrinben egy személyes levelezése látható másolatok formájában, melyet Glász Endréné Fónyad Ágnessel folytatott.

A kiállítás 2020. december 31-ig ingyenesen megtekinthető nyitvatartási időben, a járványügyi intézkedések betartásával (szájmaszk és kihelyezett kézfertőtlenítő használata).

6-min.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kalmanimreemlekhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1916241354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kálmán Imre Emlékház

A Kálmán Imre siófoki szülőházában nyílt emlékkiállításunkat egész évben megtekinthetik kedves látogatóink!

Címkék

Friss topikok

süti beállítások módosítása